Избрани Новини

Хайде на разходка до Граничкия манастир!

Манастирът "Свети Лука" се намира на около 8 км южно от Кюстендил

Днес Туристическо дружество „Осогово“ - Кюстендил кани на разходка до  Граничкия манастир, местността „Вековната букова гора“, Брезовския рид и с.Слокощица.
Граничкият манастир "Свети Лука" се намира на около 8 км южно от Кюстендил и на около 4 км югозападно от село Граница, община Кюстендил, в северното подножие на Осоговската планина, в местността "Пустия манастир".
Предполага се, че манастирът е основан през X-ти век, многократно разрушаван от турците, възобновен през ХХ век (1948 г). В градината на манастира са открити две колективни находки: няколкостотин сребърни венециански монети от ХІV век и билонови монети на византийските императори Алекси І Комнин (1081 - 1118), Мануил І Комнин (1143 - 1180), Андроник І Комнин (1183-1185) и Исак ІІ Ангел (1185 - 1195)
Според предание в манастира е пребивавал и се е учил Св.Иван Рилски. В манастирския двор е построена чешма, посветена на тримата монаси Йоасаф, Давид и Теофан, родом от с.Граница - възобновители на Рилския манастир. Манастирът е обявен за паметник на културата.
На заслона до манастира има възможност да се напали огън и да се пече, кой каквото си носи.
Тръгването е в 9,00 ч. от офиса на дружеството с таксита до с.Граница. Преходът е около 4-5 часа.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)