Избрани Новини

Граничкият манастир посрещна скъпи гости на храмовия си празник

Манастирът "Св.Лука" е девическа обител

На 18 октомври Църквата отбелязва паметта на св.ап. и ев.Лука и св.вмчца Злата Мъгленска.
В Софийска епархия, Кюстендилска духовна околия, се намира единственият манастир, посветен на св.апостол и евангелист Лука. Той се намира над с.Граница и понастоящем е девическа св.обител.
В празничния 18 октомври, Негово Преосвещенство Белоградчишкият еп.Поликарп, викарий на Софийския митрополит, отслужи в манастирския храм Архиерейска св.Литургия, информират от Софийската Света митрополия. В съслужение с него в богослужението взеха участие архимандрит Исаак - архиерейски наместник на Кюстендилската духовна околия, архимандрит Евтимий, протоиерей Светослав Григоров, ефимерий на манастира, протоиерей Костадин Тренев, свещеник Петър Кудузки, свещеник Иларион Стоянчов, както и йеродяконите  Вартоломей и Поликарп.
Църковните песнопения бяха изпълнени от Ангел Младенов, секретар на Софийската  митрополия.
Да почетат манастирския празник и се помолят на св.Лука в топлия октомврийски ден десетки поклонници се изкачиха до светата обител, сред които бе монахиня Павла от Църногорския манастир, която влезе в радостта на своята сестра в Христа - монахиня Фотиния, игумения на св.обител.
Сред миряните в храма бе още кметът на Кюстендил Петър Паунов, който е неизменно до духовенството на околията и винаги с готовност и самоотверженост помага с всичко, което е по силите му.
В края на литургията с празнично слово към многобройните присъстващи се обърна еп.Поликарп. Той говори за житието на св.Лука – един от четиримата евангелисти, един от 70-те апостоли, автор на „Деяния на светите апостоли“, лекар по професия, пръв иконописец, верен съпътник на св.апостол Павел.
Той поздрави  благочестивото събрание, приветства игумения Фотиния и преподаде архипастирския благослов на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит.
От своя страна игуменията сърдечно благодари на епископа за празничното богослужение и като му  поднесе красив букет цветя, отправи благопожелания за здраве, благодатни успехи и по-чести срещи със софийското ръководство.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)