Избрани Новини

Граничкият манастир с нова игумения

Сестра Фотиния оглави отскоро граничкия манастир "Св. Лука"

Сестра Фотиния оглавила отскоро граничкия манастир "Св. Лука", каза самата тя при едно от редките си идвания в архиерейското наместничество в Кюстендил, информира kmeta.bg. Пращат я от Русенската епархия.

Сестра Фотиния наследила покойната сестра Агатия, споминала се преди повече от година. Майка Агатия изкара десетилетия в светата обител над с. Граница в Осоговския балкан.

Новата игумения поела поста с летящ старт. Непрекъснато се грижи за доброто състояние на светата обител. Тези дни тича по подготовката на каноничния ритуал "Панагия" - Въздигане на хляба. Тук ще стане замесването на хлябовете, с което ще стартира традиционният празник Панагия, правен от общината в Кюстендил.

И един сериозен проблем не скри сестра Фотиния - нашествие на съсели, които редовно нападали манастира. Дори се наложил спешен ремонт на храма, но засега не могат да се справят.

"Правят много бели тия гризачи, които са кръстоска от катерица и плъх. Дано да се отървем - слагаме капани, лепила, но резултат няма", притеснява се тя.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)