Избрани Новини

95 години отминаха от Петричкия инцидент

На 24.10. в 12.00 ч. в местността Демир капия в Беласица ще поднесат цветя и венци

На 24.10. в 12.00 ч. в местността Демир капия в Беласица ще поднесат цветя и венци в знак на признателност. Инициативата е на Община Петрич съвместно със Сдружение „Македонски комити“ по повод 95 г. от Петричкия инцидент.

Проходът Демир капия е малка теснина, която прорязва билото на планината Беласица. Разположен е на височина 1686 метра и точно там минава държавната граница между България и Гърция.

До началото на ХХ век този проход е бил единственото възможно и удобно място за преминаване на хора и коли, теглени от волове и коне. След това в продължение на 80 години районът е строго охранявана гранична зона.

Местността е известна с факта, че на 19 октомври 1925 година тук започва известният в историята Петрички инцидент. Събитията се развиват между 19 и 28 октомври 1925 г.

Основен изходен пункт за изкачването на Демир капия е село Самуилово, откъдето започва маркирана туристическа пътека, по която за около 4 часа може да се стигне до седловината. От същото село до прохода води и 18 километров камионен път, който до местността Лопово е чакълиран.

Пред любителите на историята и планинският туризъм се отваря една чудесна възможност за включване в отбелазване на три бележити дати от месец октомври за Община Петрич, а именно 95 г. Петрички инцидент, 100 г. Петрички окръг и 108 г. от Освобождението.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)