Избрани Новини

Откриват паметна плоча за Петричкия инцидент

Събитието е в 13 часа на прохода Демир капия в планината Беласица

Сдружение "Македонски комити" - Петрич организира освещаване на паметна плоча с водосвет по повод годишнината от избухването на една необявена война - т. нар. Петрички инцидент. Откриването е в 13 часа на прохода Демир капия в планината Беласица.

Прохода Демир капия е малка теснина, която прорязва билото на планината Беласица. Разположен е на височина 1686 метра, западно от първенеца връх Радомир. През седловината минава държавната граница между България и Гърция.
До началото на ХХ век този проход е бил единственото възможно и удобно място  за преминаване на хора и коли, теглени от волове и коне. След това в продължение на 80 години районът е строго охранявана гранична зона.
От тук през 1014 година преминава обходния отряд на Никифор Ксифий, който нанася решителния удар в гръб на войските на цар Самуил по време на Беласишката битка.
Местността е известна с факта, че на 19 октомври 1925 година тук започва известният в историята Петрички инцидент. През Възродителния процес тя е преименувана на „Железни врата”, но това име не придобива популярност сред местното население и туристите.
Основен изходен пункт за изкачването на Демир капия е село Самуилово, откъдето започва маркирана туристическа пътека, по която за около 4 часа може да се стигне до седловината. От същото село до прохода води и 18 километров камионен път, който до местността Лопово е чакълиран.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)