Избрани Новини

С подпорна стена и мрежи укрепват срутището преди Рилския манастир

Очаква се укрепителните дейности да завършат до края на ноември т.г.

Укрепителните и обезопасителни работи на срутището при 27-ми км на пътя за Рилския манастир напредват, предаде БНР. Дейностите се изпълняват по график с необходимите темпове. Ако времето позволи и няма сериозни валежи, се очаква укрепителните дейности да завършат до края на ноември т.г. На финален етап е изграждането на стоманобетонната т.нар. джоб стена с дължина 150 м и височина 4,10 м и анкери към нея. До момента са изпълнени 130 метра и остават 20 метра за завършването й, каза за Радио Благоевград Иван Данев, технически ръководител на фирмата, която извършва укрепването на срутището.
След като приключи изграждането на укрепителната подпорна стена, ще се монтира преградата за предпазване от падащи камъни. Тя ще е с височина 3 метра. Ще се изпълни стабилизация и протовоерозионни мерки на ската над пътя посредством геокомпозирана армирана рогозка, покрита със стоманена мрежа. Закрепването им ще е със стоманени анкери и монтажни скоби от арматурно желязо. Ще бъде възстановен пътният участък, като ще се монтира нова мантинела.
Осигурените средства по договора за проектиране и изпълнение на строително-монтажни работи е 6,4 млн.лв. с ДДС, информираха от АПИ.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)