До края на ноември ще приключи укрепването на свлачището към Рилския манастир

Пред завършване е 150-метровата подпорна стена

До края на следващия месец се очаква да приключат укрепителните дейности в района на голямото срутище на пътя за Рилския манастир. То се активира преди две години и сериозно затрудняваше преминаването на стотиците туристи и поклонници, пътуващи за Светата обител, информира БНТ.
Въпреки влошаването на времето през последните дни, работата по укрепване на срутището не спира. Пред завършване е 150-метровата подпорна стена, която трябва да спре свличането на земните маси и скали на пътя.
"Към момента са изпълнени 130 метра и остават 20 проблемни в най-тежкия участък метри, които трябва да бъдат реализирани. След това предстои да бъдат поставени мрежи, рогозка с анкерни, високо якостни мрежи, които трябва да бъдат закрепени с анкери, и накрая възстановяване на пътната настилка, поставяне на ограничителни системи и пътните принадлежности", каза Юлияна Божилова, директор ОПУ-Кюстендил.
Укрепването на свлачището по пътя за Рилския манастир започна през юли.
"Сега сме реално в най-фрапиращия участък, който е най-труден. Затруднява ни основно и трафикът, и времето вече, защото влязохме в сезон, в който не на 100% може да бъде изпълнено всичко", каза Иван Данев, представител на фирмата изпълнител на обекта.
"Всички се молим и се надяваме времето да бъде с нас и да приключим евентуално ноември, началото на декември, но пак казвам много сме зависими от метеорологичните условия", каза Юлияна Божилова, директор ОПУ-Кюстендил.
За да се предотвратят пътно-транспортни произшествия в района, където се извършват ремонтните дейности, са поставени предупредителни знаци и светофарна уредба.
"Постоянно тук има и дежурни екипи, които стоят, както през деня така и през
нощта, защото теренът е изключително тежък и особено при овлажняване от
дъждовете се получава периодично свличане", обясни Божилова.
Укрепването на свлачищните процеси в района ще струва 6,5 млн.лв., осигурени от държавата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен