Избрани Новини

Банско днес празнува

"Помнете и се гордейте с историята на нашето племе", призова кметът Иван Кадев

Кметът на Община Банско Иван Кадев се обърна с приветствие към своите съграждани по повод Деня на Банско:

Скъпи съграждани и гости!

На днешния ден през 1912 година българската армия и четите освобождават Горноджумайско, влизайки на юг в Пиринския край. Седма Рилска дивизия на генерал Тодоров освобождава днешния Благоевград и настъпва към Сяр и Солун.

Рилци, заедно с Родопския отряд на генерал Ковачев и четите на Чернопеев, Яворов и Йонко Вапцаров, освобождават Банско, Неврокоп, после и Кавала.

Днес празнуваме деня, която донесе на Пиринския край свобода, но по силата на следвоенните условия остави под чуждо робство Беломорска и Одринска Тракия, Централна и Западна Македония.

В наши дни България е вече държава - член на Европейския съюз и НАТО. Ние логично се превърнахме в интегрална част от европейското семейство, пазители на границите на Европа и хора, които носят правата и отговорностите си на европейски граждани.

Никой не може и не бива да опитва да възкресява миналото формално и да копира механично събития и идеи от стари времена. Особено, когато това се отнася до прекрояване на граници и заиграване с малцинства. Връщането към миналото означава най-вече носене на отговорност и боравене с истината и фактите. Който поругава или изопачава това минало, рано или късно изгаря на кладата на историята.

Скъпи банскалии и гости на нашата община!

Празници като днешния ни дават кураж да отстояваме идентичността си като наследници на велики банскалии като Паисий Хилендарски и Неофит Рилски. Дават ни основание и упование в неоспоримия факт, че българската нация, език и култура са били първенстващи в Югозападните Балкани, който единствено вражеска пропаганда и целенасочени усилия след 1944 година успяха да затъмнят и преиначат. Но както слънцето рано или късно изгрява, така и историческата истина ще стане видна за всички.

Банско, Пиринският край и майка България се гордеят със своите герои и героини и на този величествен за нас ден – 5 октомври – свеждаме глави пред лишенията, болките и чудесата на тяхната храброст, за да кажем: докато ни има нас, ще я има и България!

Помнете и се гордейте с историята на нашето племе, вярвайте и работете за пребъдването на България.

Честит празник!

Бог да пази България!



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов