Български средновековни костюми показаха в Банско (снимки)

Експозицията представя визията на боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието

В рамките на празничната програма за Деня на Банско, днес в Дома на изкуствата на Музейния  комплекс беше открита изложба "Български средновековни костюми" с автори Калина Атанасова- Бъдъмба и Сдружение "Авитохол". Организатори на събитието са МКБППМН - Община Банско и Музеен комплекс – Банско. На откриването присъстваха кметът на Община Банско Иван Кадев и неговият екип, и народният представител Александър Мацурев.

Експозицията представя визията на боляри, воини, знатни дами и жени от простолюдието.
Изложените облекла, въоръжение и аксесоари на българи от ранното и късно Средновековие са изработени след задълбочено проучване на исторически източници и находки. Табла с репродукции на оригинални свидетелства за епохата допълват информацията за зрителите.Част от костюмите вече са използвани на средновековни фестивали, за заснемане на филми и други.

Съпътстващото изложбата събитие беше под наслов "Средновековна вечер" с участието на група "Фрея", Петя Крушева, Константин Колев и Мартин Геланов. Те представиха Средновековието чрез демонстрации на музика, танци, кухня, бойни изкуства.Снимка на Деня

Зимни нюанси от плевенския парк "Кайлъка"