Избрани Новини

АС - Благоевград ще заседава отново по казуса с кмета на Благоевград

Заседанието е по оспореното решение на ОИК

АС – Благоевград ще заседава отново по казуса с кмета на Благоевград. По делото за оспореното решението на ОИК – Благоевград е насрочено открито съдебно заседание днес от 10:30 часа в съдебна зала № 1.

Да припомним:

С определение от 4.05.2020 г. Административен съд – Благоевград спира предварителното изпълнение на Решение № 304-МИ/28.04.2020 г. на ОИК – Благоевград, съобщиха от институцията.
Решението, с което ОИК предсрочно прекратява пълномощията на кмета на община Благоевград Румен Томов и обезсилва издаденото му удостоверение за избран за кмет на община, е оспорено пред Административен съд – Благоевград. С жалбата си Румен Томов направи особеното искане за спиране на предварителното изпълнение на решението, позовавайки се на чл.166, ал.2 от Административно-процесуалния кодекс, според който „съдът може да спре предварителното изпълнение, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда“.
Съдът прие, че искането на Румен Томов е допустимо, а „предварителното действие на решението е само по себе си непоправима вреда за жалбоподателя – загуба на кметския статут, на възнаграждение – материална основа за съществуването, респективно за публичния интерес зад неговия избор за кмет. Прекратяването на пълномощията на кмета е негативна оценка и за моралните му качества, с оглед което предварителното изпълнение засяга доброто му име“, е записано в определението.

Определението на Административен съд – Благоевград подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от уведомяване на страните.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)