Избрани Новини

ОИК - Благоевград прекрати мандата на Румен Томов

Поводът е закононарушение на кмета, който не заличил частната си фирма

Общинската избирателна комисия на Благоевград прекрати предсрочно правомощията на кмета на областния град Румен Томов. Решението беше подкрепено единодушно с 9 гласа "за". Преди ОИК за отстраняването на Томов се произнесоха Административен съд-Благоевград и ВАС.

Преди гласуването след 4-часово заседание, четирима членове на ОИК от БСП напуснаха залата и не гласуваха.

Цялото решение на Общинската избирателна комисия можете да видите в линка – >  Решение на ОИК Благоевград

Томов обяви решението за политическо: „Намирам решението на ОИК като политическо, както последните взети такива. Борбата продължава, тези практики трябва да се прекратят, демокрацията трябва да съществува преди всичко - без партийни поръчки, без натиск хората да променят решенията си."

Председателят на ОИК Мартин Бусаров разясни какво следва след решението: „Ще бъде уведомен председателят на ОбС-Благоевград за свикване на извънредна сесия в четвъртък, на която ще бъде избран временен кмет до провеждането на новите избори“.

След това за решението ще бъде уведомена ЦИК, а те от своя страна уведомяват президента. Той трябва да издаде указ за провеждането на нови местни избори в община Благоевград.

Наесен Благоевград отива на предсрочни избори. Бившият вече кмет инж.Томов даде заявка, че ще се кандидатира отново. Във Фейсбук профила си Атанас Киряков още на 24 април, без дори да изчака днешното заседание на ОИК - Благоевград и неговото решение, декларира намерението си да се включи в кметската надпревара. Със сигурност ще има още доста кандидати.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов