Избрани Новини

Разсрочват сметките за ток с 30 дни

Държавата задължи ЕРП-та да спазват новия гратисен период

Няма да спират електричеството на битовите абонати, ако не са си платили сметките 30 дни. Държавата задължи ЕРП-та да спазват новия гратисен период със заповед на енергийния министър. Досегашният срок, договорен от правителството заради кризата с коронавируса, беше дружествата да изчакват абонатите 20 дни и чак след това да им спират тока. Извън кризата традиционният срок за спиране на тока беше 10 дни след крайната дата за плащане на сметката, обяви енергийният министър Теменужка Петкова на брифинг в Министерския съвет.
Досега се оказало, че в ситуация на извънредно положение 70 % от сметките за електричество са били платени без забавяне, а 26 % са плащания, извършени в удължения от закона срок, който беше 20 дни, съобщи Петкова. Това показва, че енергийната система на страната е стабилна, защото не са спрели нито плащания, нито постъпления и държавата може да си позволи новата антикризисна мярка.
"Няма нито един битов клиент, на който да е спряно електричеството поради неплащане.Това показва, че тази мярка, която правителството предложи, наистина работи", обобщи Теменужка Петкова.
Сключени са били над 10 700 индивидуални споразумения с битови потребители, подписани от трите електроразпределителни предприятия.
Отчет на топломерите на място в жилищата на хората без дистанционна форма ще стане тогава, когато Националният оперативен щаб каже, че това е възможно. КЕВР в момента прави преизчисление на цената на природния газ. Те са свързани с предоговаряне на цената с "Газпром", коментира министърът на енергетиката. По закон срокът, в който КЕВР трябва да излезе с тези решения, е 30-дневен, припомни тя.
"Това, което бизнесът е надплатил, ще му бъде възстановено", заяви Петкова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов