Избрани Новини

Кюстендилската болница оборудва отделение за коронавирус

Разполага с 40 легла и 10 респиратора

Районната болница в Кюстендил е готова с отделение за приемане на пациенти с коронавирус – то е оборудвано в отделна 3-етажна сграда с два входа, каза главният лекар д-р Александър Величков. Сега случаите със съмнения за Covid-19 се изпращат в инфекциозното отделение на Общинската болница в Дупница, информира БНР. 

Отделението, където ще се настаняват евентуално по-тежки случаи със симптоми на корона вирус, разполага с 40 легла и 10 респиратора, както и с необходимия ресурс като база, специалисти, организация. Ако е необходимо, ще се вкарва и допълнително оборудване, каза гл.лекар д-р Александър Величков:

"Могат да се изкарат респиратори за най-тежките болни, които евентуални биха стигнали до апаратна вентилация. И разбира се, всички манипулации, свързани с венозни инжекции, системи, ако е необходимо. Всичко, което е необходимо в такива случаи, може да се прави на място. Дано не се използва никога, но целта е тия хора да бъдат отделени от всички останали в самостоятелна сграда, за да може максимално да не се пренася инфекцията". 

Ситуацията в болницата и при мерките срещу коронавируса е под контрол:

"В болницата няма към тоя момент голям прилив на болни. Напротив – болните рязко са намалели. Нито имаме пневмонии, нито имаме пациенти, които да минават повече на спешно отделение".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов