Кюстендилската болница оборудва отделение за коронавирус

Разполага с 40 легла и 10 респиратора

Районната болница в Кюстендил е готова с отделение за приемане на пациенти с коронавирус – то е оборудвано в отделна 3-етажна сграда с два входа, каза главният лекар д-р Александър Величков. Сега случаите със съмнения за Covid-19 се изпращат в инфекциозното отделение на Общинската болница в Дупница, информира БНР. 

Отделението, където ще се настаняват евентуално по-тежки случаи със симптоми на корона вирус, разполага с 40 легла и 10 респиратора, както и с необходимия ресурс като база, специалисти, организация. Ако е необходимо, ще се вкарва и допълнително оборудване, каза гл.лекар д-р Александър Величков:

"Могат да се изкарат респиратори за най-тежките болни, които евентуални биха стигнали до апаратна вентилация. И разбира се, всички манипулации, свързани с венозни инжекции, системи, ако е необходимо. Всичко, което е необходимо в такива случаи, може да се прави на място. Дано не се използва никога, но целта е тия хора да бъдат отделени от всички останали в самостоятелна сграда, за да може максимално да не се пренася инфекцията". 

Ситуацията в болницата и при мерките срещу коронавируса е под контрол:

"В болницата няма към тоя момент голям прилив на болни. Напротив – болните рязко са намалели. Нито имаме пневмонии, нито имаме пациенти, които да минават повече на спешно отделение".Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"