Избрани Новини

Как да различим коронавируса от обикновен грип?

Коронавирусът атакува алвеолите и нарушава газообмена

"Коронавирусът атакува дълбоко белодробната тъкан. Първите симптоми са кашлица и повишена температура. Заразените хора имат усещане, че не им достига въздух. Коронавирусът атакува алвеолите и нарушава газообмена. Затова пациентите се лекуват чрез подаване на кислород. Няма обаче веднага да ви втресе и да вдигнете много висока температура, както при грип. При новия китайски вирус няма хрема и болка в мускулите”. Така д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС, обясни в ефира на Нова телевизия кои са основните разлики между грипа и коронавируса.

Тя поясни и какъв е инкубационният период при двете заболявания. „Ако сме имали контакт с болен от грип, до ден-два и ние ще се почувстваме зле. Докато при коронавируса, имаме 6,12 или 14 дни до първия симптом", каза още Николова в студиото на "Здравей, България".

"У нас има от всичко – грип тип „А”, грип тип „Б”, съмнения за коронавирус, парагрипни състояния. Грип „Б” е по-устойчив и стандартните противогрипни лекарства невинаги действат. Това е сравнително нов щам и нямаме добра защита. Често се случват усложнения”, каза Гергана Николова.

Лекарката коментира и помага ли обявяването на епидемия за намаляване на разпространението на грипа. „Затваряме училища, но детските градини и яслите работят. Освен това, когато не са на училище, децата се събират навън. Така, че няма голяма ползва от грипната ваканция”, каза д-р Николова.Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май