Избрани Новини

ВМА: Не може да има компрометиране на пробите, които правим за коронавирус у нас

Хората не трябва да се плашат от това заболяване, категоричен е началникът на Катедрата по Инфекциозни болести

Не може да има компрометиране на пробите, които правим за коронавирус у нас, заяви пред БНР доц. Георги Попов, началник на Катедрата по Инфекциозни болести във ВМА и член на Кризисния щаб.

"Пробите във ВМА са взети и транспортирани според инструкциите. От болниците в страната също идват взети и транспортирани проби, съгласно инструкциите. Никъде не се допуска грешка. Персоналът е обучен, но и сертифициран, за да извършва тази дейност“, категоричен беше доц. Попов.

Проби за коронавирус се вземат от днес и от всички пациенти в страната, настанени в Интензивните болнични отделения. Информация за тях ще се събира от Министерство на здравеопазването и ще се подава към Кризисния щаб за коронавируса. Няма да се издирват хора, които се лекуват от грип или респираторни заболявания в домашни условия, за които няма информация, че идват от държави с разпространение на Ковид-19.

Доц. Георги Попов коментира, че вероятно вече в България има хора, заразени с коронавирус, но вероятно формата наподобява грип и минава в по-кратко време.

Той беше категоричен, че при отчетена първа положителна проба за коронавирус в страната, това ще бъде съобщено на медиите, за да информират обществото:

"Не да се презапасяват с продукти, но да имат под ръка лекарства, хранителни продукти и вода за поне една седмица“.

Хората не трябва да се плашат от това заболяване, каза още доц. Попов.

"Средната възраст на засегнатите от коронавируса е 59 години, по неуточнени от науката причини той не засяга децата от 0 до 10 години или ги засяга в безсимптомни и скрити форми“, обясни доц. Попов. 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)