Избрани Новини

Разширяват кръга на лицата, които ще бъдат тествани за коронавирус

Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти

Днес във Военномедицинска академия за COVID-19 са изследвани 19 проби, а в Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести – 4 проби. Всички те са с отрицателни резултати. Това стана ясно по време на брифинга на Националния оперативен щаб.
„Националният оперативен щаб взе решение на изследване за COVID-19 да бъдат подложени и по-широк кръг лица. Извънредният скрининг ще обхване между 150 и 200 пациенти с установена вирусна инфекция, настанени в инфекциозните структури на лечебните заведения. Въпреки че при тези хора вирусната инфекция най-вероятно се дължи на циркулиращия в момента в страната ни грипен вирус тип Б „Виктория“, мярката се взима превантивно - за да не се допусне пропуск в изолирането на евентуален случай на новия коронавирус у нас.“ Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинга на Националния оперативен щаб.
Той посочи още, че с оглед бързото разпространение на вируса, със заповед на министъра на здравеопазването към наблюдаваните страни Китай и Италия ще бъдат добавени още Южна Корея и Иран. Причината е както големият брой на засегнати от COVID-19 лица (5186 случая – в Южна Корея и 2336 – в Иран), така и фактът, че само за последните 24 часа броят на установените случаи нараства драстично – в Южна Корея с 851 нови случая, а в Иран – с 835.Тъй като основни входни точки от Иран в Българя са Малко Търново и Лесово, на съответните гранични контролно-пропускателни пунктове също ще работят медицински пунктове, стана ясно още от думите на доц.Кунчев.
Вече е осъществена комуникация с представителите на Министерството на здравеопазването на Турция във връзка с уговореното между министър-председателя Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган дарение. То включва респираторни маски с висока степен на защита, стандартни операционни маски и ръкавици, защитни очила, предпазни облекла и калцуни, както и диагностични тестове за изследване на новия коронавирус. Личните предпазни средства ще бъдат в България до два дни, с което значително ще бъде облекчена ситуацията у нас. Това подчерта председателят на щаба и началник на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Той обясни, че дарението ще пристигне във Военномедицинска академия, а последващото разпределение ще се извърши от Министерството на здравеопазването.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)