Избрани Новини

Пикът на грипа отмина, ще има заболявания още 2-3 седмици

Все още обаче в някои области заболеваемостта достига между 300 и 500 души на 10 000, основно в Северна България

Минахме пиковия период на грипа, но още 2-3 седмици ще има заболявания. Има 7-8 области, които формално излязоха от грипната епидемия. Все още обаче в някои области заболеваемостта достига между 300 и 500 души на 10 000, основно в Северна България. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

"Отчитахме много високи стойности на заболяемост при децата от 5 до 14 години. Това беше в началото. Сега в края още повече се усложни ситуацията с най-малките деца. Виждаме го и по усложненията. Детските отделения на болниците в засегнатите региони навсякъде са пълни. Очевидно към този щам на вируса - H3N2, възрастните имаме по-голям имунитет“, обясни д-р Кунчев.

Все още процентът на хората, които се ваксинират срещу грип е твърде нисък - 5-10 процента. „Постигаме обаче защита на тези, които се ваксинират, дано това да се отрази на нивото на ваксиниране сред обществото“, призова той.

Относно разпространението на коронавируса Кунчев каза, че е много глупаво да променяме отношението си към китайската общност, защото заболяването е ограничено именно на техните мерки, което малко страни могат да въведат в този вид. Входящият граничен контрол хваща около 20-25% от общия брой на заболелите. Никоя страна никога не е готова за епидемия, категоричен беше Ангел Кунчев, като допълни, че страната ни е предприела необходимите мерки срещу коронавируса.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов