Избрани Новини

Учениците в областта са в грипна ваканция до 9 февруари

Мисия

28-01-2020, 12:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Детските градини продължават работа по установения график

Занятията в училищата на територията на всички общини в област Велико Търново се преустановяват за периода от 29 януари до 7 февруари включително, информират от Регионалната здравна инспекция в старата столица. Грипната ваканция се обявява със заповед на директора й д-р Евгения Недева и е във връзка с решение на Областния оперативен съвет за борба с грип и остри респираторни заболявания от днес.

„Запознах се в детайли с всички обстоятелства относно учебния процес и присъствията. Благодаря ви, скъпи ученици, за изключително високата активност, за многобройните съобщения, коментари и мнения, някои от които бяха доста описателни и впечатляващо драматични по своето съдържание. Проведох разговори с Регионалната здравна инспекция и макар процентът на отсъствия да е по-нисък от изискуемия, грипна ваканция ще има с превантивна цел. От утре – 29 януари, се преустановяват занятията във всички училища във Велико Търново и общината„, съобщава кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов.

Ваканцията няма да е до 5 февруари, а до 9 февруари включително. Учебните занятия ще бъдат възобновени на 10 февруари.

„Настоях за този по-дълъг период, предвид предвижданията за отминаване на пика на разпространение на острите респираторни заболявания след около седмица. Скъпи ученици, бъдете разумни и се пазете – вирусите се разпространяват еднакво лесно както в училище, така и в заведенията и местата, където се събират много хора. Предвид ангажиментите на родителите и за тяхно улеснение, детските градини ще продължат да работят по обичайния си график. Присъствието на децата е по лична преценка на семейството”, посочва още кметът инж. Даниел Панов.

 

В сравнение с периода 17.01 – 24.01.  заболеваемостта е нараснала от 197 на 10 000 души население на 224,70 на 10 000 души за периода 21.01 – 28.01. Най-висока тя е във възрастовите групи 0 – 4 г., 5 – 14 г. и 15 – 29 г. Много високото ниво на заболеваемост от остри респираторни заболявания и грип сред населението в областта се потвърждава и от вирусологично доказана циркулация на грипни вируси, информират още от РЗИ.
         С цел прекъсване на механизма на предаване на заразата за времето, в което са прекратени учебните занятия, е необходимо да се ограничат всички извънучилищни мероприятия и извънкласни форми на обучение, при които се събират деца и младежи.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов