Избрани Новини

Намаляват тютюнопроизводителите в Благоевградско

Половината от земеделците в Долно Осеново са се отказали от поминъка

Тютюнопроизводителите намаляват. След слабите печалби от миналата година половината от земеделците в село Долно Осеново са се отказали от поминъка, съобщава БНТ. Цените на тютюна и тази година са ниски, затова в района очакват броят на производителите да продължи да пада.
Преди години тютюнът, произведен в с.Долно Осеново достигал рекордните 250 тона годишно. Заради ниската изкупна цена отглеждането тази година драстично намалява на 80 тона изсушен тютюн.
Бисер Сегменов, кмет на с. Долно Осеново: Миналата година фирмите казваха, че тютюнът е лош, годината беше неприятна - дъжд, валежи и еди какво си. Тази година качествен тютюн, лятото обещаваха много по-високи цени, на цената от 8,5 до 9 лева, но явно празни приказки са говорили, защото сега - от 7,5 до 9 лв.
Около 50 семейства в селото тази година са отглеждали културата. Това лято било последно на тютюневата нива за Росица. В края на изкупната кампания сметките в семейството ѝ показват, че с печалбата едва ще покрият разходите си.
Тютюнопроизводител: Стига с тая мизерия, с тоя тютюн! Работиш адски труд, неплатено. Трябва да посадиш много. Понеже ние сме на къра, ако посадиш малко, няма да изкараш нищо, и това значи, че трябва да посадиш най-малко 7-8 декара, за да изкараш някой килограм.
Според производителите средната цена за килограм трябва да бъде около 10 лв., тъй като качеството на тютюна е добро.
Димитър Сегменов, председател на земеделската кооперция в с.Долно Осеново: Не им стигат парите. Изкарат по 5-6 хиляди лева, платят осигуровката, платят първата подготовка на торове, на площите, им остават 2-3 хиляди лева. Тютюнът си отивa от Долно Осеново, никой няма да го работи. За едно семейство 3 хил.лева за годината, те ги взимат за 1 месец.
Климатът в Долно Осеново не позволява да бъде отглеждана друга земеделска култура, затова и местните търсят препитание в чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)