Избрани Новини

Тютюнопроизводителите взимат мерки да не бъдат повече ощетявани

Създават се специални комисии по тютюна като постоянно действащ орган относно окачествяването и изкупуването му

Няма да позволим тютюнопроизводителите да бъдат ощетени за сметка на фирмите, които изкупуват тютюна им. Това твърдят кметове на общини в Пиринския край. Те искат да сложат край на практиката само дружествата да определят и цената, и условията при вземането на тютюневата реколта. „Ще изискаме ясни правила, за да не се ощетяват тютюнопроизводителите. Наши представители ще има във всяка една комисия, която приема и оценява тютюна. При нередности ще ни алармират, за да реагираме своевременно", разкриха управници.

Създават се специални комисии по тютюна като постоянно действащ орган относно окачествяването и изкупуването на суровината. Това е заложено в Наредба за дейността и организацията на работа на комисиите по тютюна. Те ще разглеждат заявления за издаване на разрешения за изкупуване на суров тютюн и заявления за настъпване на промяна в обстоятелствата, свързани с издаденото разрешение за изкупуване на суров тютюн. От комисиите ще се изисква и да изготвят обобщени справки по сортови групи. Те ще са и органът, който се занимава с молби, жалби и сигнали, свързани с изкупуването и окачествяването на тютюна. В случай на оспорване на окачествяване на тютюн, комисиите ще трябва да направят повторно окачествяване.
„Нашата цел е процентът на неплатимите количества да се намали двойно. Заради наличието на пясък и мухъл в тютюна търговците намаляваха от 5% до 7% количеството. Това означава, че ако предадеш 100 килограма, ти плащат само 93 килограма. Тази година този процент ще падне наполовина. Търговците често приспадат и повече грамаж от опаковките – чували и кашони, в които е тютюнът", коментира кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е и председател на Съюза на производителите на ориенталски тютюн, информира standartnews.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов