Избрани Новини

Поетът Лъчезар Селяшки празнува 70-годишен юбилей!

Той е поет, есеист, прозаик, преводач от полски език

Поетът от Сатовча, но отдавна надхвърлил родните простори Лъчезар Селяшки днес отбелязва 70-годишен юбилей. Честит празник, Лъчо!

Да припомним:

Той е поет, есеист, прозаик, преводач от полски език.

Освен книгите с лирика и публицистика той има над трийсетгодишна активна работа като преводач от полски език (главно на съвременна полска поезия и проза) и в Полша го ценят изключително много за неговата дейност за популяризиране на полската литература и култура в България и в чужбина.

Лъчезар Селяшки е не само известен в България, но и в чужбина творец, автор на повече от 20 книги с поезия, проза, есеистика и на студия, посветена на творчеството на големия български поет Атанас Далчев. Той е и даровит и търсен преводач от полски език. Досега в България са издадени над 30 книги от полски автори с поезия и проза в негов превод. Сред тези автори се открояват имената на видни поети като Халина Пошвятовска, Стефан Юрковски, Гжегож  Валчак, Александер Навроцки, Мажанна Келар. Негови преводи (главно на поезия) са публикувани и в редица антологии, вестници, списания и електронни литературни  издания  в България, между които „Литературен  вестник“, „Словото днес“, „Литературен  свят“, „LiterNet“ и др.

Лъчезар Селяшки е и активен участник като поет и преводач в поетическите фестивали, които се провеждат ежегодно в България, Полша, Литва и Англия. Сега, през октомври, му предстои поредното участие в такъв фестивал в Полша. Негова книга с избрани стихотворения в превод на полски език, озаглавена „Inny głos“ /„Другият  глас“/, бе издадена през 2014 година в Полша. Има много награди в България и чужбина за поезията си и преводаческата си дейност.

Поетът ще посрещне своя юбилей в любимото си село Сатовча в тесен кръг с най-близките от семейството и приятелите. Сред тях е и големият му приятел поетът Кънчо Великов, дошъл специално за годишнината от Павликени.

Литературните дейци от клуб "Огнище" при благоевградското читалище, членовете на Творческо обединение "ХХI-ви век", всички приятели и колеги по перо от Благоевград ти честитят юбилея с пожелание никога да не свършват думите-блестунки при теб и да продължават да ни показват светлината по пътя!



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)