Избрани Новини

Как да намалим рисковете от затлъстяване на черния дроб?

Учени твърдят, че промяната в начина на живот е основна при управлението на неалкохолната мастна чернодробна болест

Лекари и медицински специалисти отбелязват ръст на пациентите, страдащи от чернодробни заболявания през последните няколко десетилетия. Най-голям е броят на тези с неалкохолна мастна чернодробна болест (НАМЧБ), а причината за това е увеличаването на затлъстяването сред голяма част от населението. Учените са категорични, че промяната на начина на живот, включително спазването на диета и упражнения, са ключът към стабилизиране на състоянието.
Резултатите от проучвания, проведени през последните месеци, сочат, че промяната на начина на живот е есенциална и води до регресия на симптомите на НАМЧБ. Учени от Китайския университет в Хонконг са установили, че прилагането на редица диети, включително нисковъглехидратна диета, диета с ниско съдържание на мазнини и средиземноморска диета, са довели до подобряване на показателите на чернодробните ензими и чернодробната мастна тъкан на пациенти с неалкохолна мастна чернодробна болест. Симптомите на заболяването намаляват значително и при включването на различни ежедневни упражнения и спортни активности.
Болестното затлъстяване увеличава риска от остра хронична чернодробна недостатъчност. Като спешна превантивна мярка се препоръчва намаляване на теглото при пациенти с цироза и затлъстяване.
Тези проучвания хвърлят светлина в търсенето на ефективни начини за борба с НАМЧБ – промяната в начина на живот на пациента може да доведе до голямо подобрение в здравословното му състояние. Балансираното и здравословно хранене е в основата на процеса, в това число изключването на вредни (junk food) и мазни храни и заменянето им с по-чиста и полезна алтернатива. Особено вредно за черния дроб е прекаляването с пържените храни, тлъсти меса, бели брашна и бял ориз, сол и захар.
Според учените активният начин на живот и движението са абсолютна необходимост за пациентите. Леки тренировки и дълги разходки всеки ден са достатъчни, за да се постигне значителна регресия на симптомите на болестта.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов