Как да се предпазим от болестите на есента?

При човека през есента рязко отслабват защитните сили на организма

Есента е опасно време. Мнозина от нас започват да се оплакват от обострянето на редица хронични страдания – гастрит, язва, артрити, стари травми. Със захлаждане на времето те започват да стават по-активни и най-безпардонно ни повалят на леглото.
При човека през есента рязко отслабват защитните сили на организма. Смяната на топлия режим и промените в атмосферното налягане оказват съществено влияние на сърдечно болните, като се засилват хипертоничните кризи, зачестяват пристъпите на стенокардия и се обостря исхемичната болест.
Увеличава се броят на възпаленията на белите дробове и астматичните прояви. Намаляването на слънчевото греене пък довежда до униние и известните есенни депресии. Ето още няколко съвета, които, ако спазваме, може да ни се разминат стандартните сезонни болежки:
- Преди всичко е нужно да засилим имунната си система. За целта засилете приема на повече витамини, микроелементи и антиоксиданти. Не е възможно да набавим нужните ни количества от тях само от храната, пък била тя предимно плодове и зеленчуци. За да поемем ежедневната си доза от витамин С например, трябва всеки ден да изяждаме по три лимона, а за да получим необходимото количество каротин – да изхрускаме половин кило моркови.
Сами разбирате, че това е непосилно, така че ще трябва да посегнем към комбинираните препарати, предлагани в изобилие по аптеките.

- Проветрявайте по-често помещенията, в които стоите – херметично затворените стаи със застоял въздух са отлично място за размножаване на вирусите и микробите.
- Излизайте по-често на чист въздух. Погрижете се да спазвате стриктно личната хигиена. Мийте по-често ръцете си с топла вода и сапун. Пийте повече топли напитки, за да предотвратите изсъхването на слизестите обвивки. /Източник в."Български новини"/Снимка на Деня

Щрихи от Плевен