Избрани Новини

Започва състезанието по планинско бягане в Беласица

Belasitsa Sky Run преминава по билото на една от планините с най-красиви панорами на Балканския полуостров

Belasitsa Sky Run e състезание по планинско бягане, което преминава по билото на една от планините с най-красиви панорами на Балканския полуостров. По време на събитието участниците ще могат да се насладят на гледки към три държави - България, Македония и Гърция и ще зърнат трите най-високи планини на Балканите (Рила, Олимп и Пирин). Две красиви езера (Дойран и Керкини) правят панорамите още по-живописни, а долина на река Струма и китните селца в подножието на планината допълват атмосферата на състезанието, част от което преминава през вековни кестенови гори - символ на планината Беласица.
През 2019 г. Belasitsa Sky Run отново ще предложи две трасета „дълго“ и „късо“, а на следващия ден, в неделя (6 октомври), ще се проведе традиционното и предизвикателно скоростно изкачване на връх Конгур.
Маршрутът на дългото трасе на Belasitsa Sky Run ще бъде с дължина 67,4 км и общо изкачване 2810 метра. Стартът ще бъде в Петрич, а трасето преминава през някои от подгорските села (разположени в подножието на планината „под гората“), край Срамежливия водопад на запад към границата с Република Северна Македония, стръмно нагоре по северните склонове на планината до билото под връх Тумба, а след това по цялото красиво и панорамно било на Беласица до най-високият връх на планината – връх Радомир (2029 н.в.), след това до връх  Конгур преди последното дълго и предизвикателно слизане през вековни букови и кестенови гори до финала – отново в Петрич.
Belasitsa Sky Run Short следва познатото трасе от 2017 г. и 2018 г. Стартът ще бъде в с.Самуилово. Общата дължина на трасето е 32,9 км, а общото изкачване е 1950 метра. Маршрутът преминава край историческата местност Бялата чешма, обградена с вековни чинари, изкачва се в близост до Срамежливия (Камешнишки) водопад и местност Лопово, преди да достигне до най-високият връх на планината – връх Радомир (2029 н.в.), продължава по живописното билото на изток до връх Конгур и слиза през вековни букови и кестенови гори до финала в Петрич.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)