Избрани Новини

Дни на Зеления пояс започват в Беласица

Ще се състоят туристически разходки и етнографски срещи в Габрене

Българска фондация "Биоразнообразие", Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището в с.Габрене канят на Дни на Зеления пояс в Беласица.
Програма в село Габрене, община Петрич:
На 24 септември от 16 ч. очакват желаещите, които искат да се включат в туристическа разходка из места в непосредствена близост до границата, където все още могат да се видят останки от желязната завеса (кльон, вишка, полоса, стрелбище) и древното светилище Сариев камък, свързвано и с народния епос за Крали Марко. Маршрутът е кръгов, с времетраене час и половина, сборен пункт: входа на читалището в центъра на с.Габрене.
За участие е необходимо да изпратите в лично съобщение до Фейсбук страницата на Българска фондация "Биоразнообразие" трите си имена и ЕГН. За прехода съветват да носите удобни обувки и дълъг панталон.
От 17.30 ч. ще може да разгледате етнографската колекция към читалището на с.Габрене.
Същинският празник започва от 18 ч. в читалището на с.Габрене, където всички гости и жители на Подгорието ще могат да се забавляват с песни, танци, да чуят или разкажат интересни истории от близкото минало и да научат повече за инициативата Европейски Зелен пояс. Вечерта ще завърши с дегустация на вкусни местни специалитети.
Съпътстващи дейности:
24.09. от 10.30 ч. - Среща между представители на Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк „Езеро Керкини“, НПО, кметовете на Община Петрич и Подгорието и др. за обсъждане на възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района.
25.09. - Ученици от Петрич и Струмица със специален интерес към биоразнообразието ще посетят Национален парк „Езеро Керкини“, за да научат повече за редките защитени видове в парка и местните забележителности.
Дейностите са част от честванията, които се провеждат за четвърти пореден път в цяла Европа и са посветени на инициативата Европейски Зелен пояс. Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска фондация "Биоразнообразие" в нейната работа по Зеления пояс.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов