Избрани Новини

Пъстър празник в Габрене за Дните на Зеления пояс

Разнообразната програма съчета всички достойнства на Подгорието

В истински празник се превърна отбелязването на Дните на Зеления пояс в с.Габрене за гостите и жителите на Подгорието. Тази година за място на инициативите, посветени на Европейския Зелен пояс, беше избрана планината Беласица, а разнообразната програма съчета всички достойнства на района – съхранена природа и биоразнообразие, история, фолклорно богатство и вкусни местни ястия.
Публичното тържествено честване започна от 17,30 ч. на 24 септември с увлекателна обиколка на историко-етнографската колекция към читалището на с.Габрене, пазеща снимки, предмети от бита и исторически свидетелства, събирани над 15 години от местни жители. По-късно от 18 часа отново в читалище "Просвета - 1928" в Габрене се състоя и същинският празник, посветен на Дните на Зеления пояс, открит официално с приветствени думи на Дафина Пецева, кмет на селото. Богата фолклорна програма с изпълнения на автентичен фолклор от женската група към читалището и танци от детските състави на селата Ключ, Скрът и Габрене трогнаха всички гости на събитието.
Присъстващите чуха от Петко Цветков от Българска фондация Биоразнообразие интересна беседа за Европейския Зелен пояс и териториите, които обхваща в България и по света, а филм, посветен на инициативата, показа добри примери от Германия как запазените територии по протежението на бившата „Желязна завеса“ могат да бъдат използвани за развитие на устойчив туризъм.
Домакините демонстрираха и кулинарното богатство на района, като бяха приготвили местни ястия, сервирани в Пенсионерския клуб към селото. Всички похапнаха вкусна дърпана баница, баница с праз, раци с ориз, баклава, сърми с листа от бутимо, каша с тиквени листа, мачкан боб и др.
Дните на Зеления пояс бяха отпразнувани с още две съпътстващи събития. На 24 септември от 10,30 се проведе партньорска среща и дискусия между Дирекциите на Природен парк "Беласица", Национален парк "Езеро Керкини", Гърция, неправителствени организации от България и Северна Македония и представители на местни институции от района на Подгорието. На нея бяха обсъдени възможностите за трансгранично сътрудничество в опазването на природата и културното наследство на района чрез съвместни международни и регионални проекти и дейности.
А на следващия ден – 25 септември 30 деца от Петрич и 15 от Струмица с интерес в областта на биоразнообразието, заедно с представители на Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“ и „Планетум“, Северна Македония посетиха Национален парк „Езеро Керкини“, Гърция и неговия информационен център. Там те бяха запознати с международната инициатива Европейски зелен пояс и дейностите на националния парк, след което се разходиха с лодка по езерото „Керкини“ и езерото в района на Мегалохори. Децата наблюдаваха отблизо и с интерес кръглоглави пеликани, розови фламинго, чапли, корморани, водни биволи и др. защитени видове, характерни за района и научиха повече за тях и как да ги опазват. Екскурзията завърши с посещение в манастира „Йоан Кръстител“.
Дейностите са част от честванията на Деня на Зеления пояс, които се провеждат за четвърта поредна година в цяла Европа и са организирани от: Българска фондация Биоразнообразие, Дирекцията на Природен парк „Беласица“, Дирекцията на Национален парк „Езеро Керкини“ (Гърция), Сдружение „Планетум“ (Северна Македония), кметството и читалището на с.Габрене.
Популяризирането на Зеления пояс у нас се случва благодарение на подкрепата на германската организация EuroNatur, която партнира на Българска Фондация Биоразнообразие в нейната работа по Зеления пояс. Повече информация за Европейския Зелен пояс на: http://bbf.biodiversity.bg/bg/Evropeyski-Zelen-poyas.c242



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)