Избрани Новини

Габрене иска път до стъпката на Крали Марко

Намира се в тракийско светилище

Не само българи, но все повече македонци и гърци бият път в планина Беласица, за да видят с очите си стъпката на юнака Крали Марко, standartnews.com.

Преди няколко години бе открито древно тракийско светилище до петричкото погранично село Габрене. Македония е на един хвърлей от селището, наблизо е и Гърция. Затова и комшиите са сред най-честите посетители на античната находка.

"Проблемът е, че няма хубав път до тези уникални исторически находки. Нашето желание е целият район да се облагороди, да се построят още беседки и пейки, най-вече да се асфалтира пътя до тази забележителност, да се направи туристически заслон, да се оформи зелен оазис", твърди Евтим Николов. Той допълва, че тракийското светилище е на площ от 100 декара и все още не е изследвано. Местните хора се надяват на финансова помощ от община Петрич, от културното министерство и държавата, за да се осигури по-добър достъп до светилището и стъпката на Крали Марко и място за отдих на посетителите.

Находката е от 1-4 век след Христа. На мястото е имало и селище, а жертвеникът представлява кръгла масивна скала. Върху нея са изсечени стъпала, има и огромна човешка стъпка, както и стъпка на кон.

Тракийският жертвеник е свързан с легендата за Крали Марко, който стъпил с единия си крак тук- в Беласица, а с другия- в отсрещната планина Огражден.

Екип от специалисти работи преди време в района по проект „Европейски приказки и легенди". В местността Калта те откриха древното светилище. Новината бързо се разнесе и от другата страна на граничната бразда – в Македония, а също така и в Гърция. Десетки жители на македонската община Ново село бият път до историческата находка.

"Вярваме, че скоро насам ще дойдат и много гости от други държави. Селото ни се прочу с тази находка", казват жителите на Габрене.Топ Новини

Снимка на Деня

Аспарухово отбеляза Кръстовден