Мелник празнува днес и утре

Чудодейната икона "Света Зона“ ще бъде съпроводена с литийно шествие до центъра на града

Копие на чудотворната икона от светогорския манастир „Пантократор“, светинята „Света Богородица Геронтиса“ е вече в църквата „Света Петка Параскева“ в Мелник. Иконата ще остане тук. Реликвата е дарение за града и християните от жена, получила своето изцерение чрез вярата си именно тук.
Светинята пристигна в града дни преди празника на Мелник – 31 август. В този ден Православната църква възпоменава полагането на Честния пояс на Св. Богородица (Света Зона). Отбелязването на празника не е присъщ на българската традиция. Специфичният култ към реликвата е регистриран единственото в Мелник като пресечна точка на влияние, идващо от Атон, и местните фолклорни традиции и знания.
По стародавна традиция в деня на 31 август миряни от близо и далеч се събират в древния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ в Мелник. Светата обител, известна сред местното население като „Света Зона“, е построена от деспот Алексий Слав в начало на XIII век. През 1220 година получава статут на „царски“ манастир. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Според източници в манастира за кратко е пребивавал и Честният пояс на Св. Богородица, откъдето идва и местният култ към реликвата. Светата обител е разрушавана и възстановявана няколко пъти. Днес има изграден параклис.
Празникът на Мелник започва днес. По традиция в 19 часа чудодейната икона „Света Зона“, съхранявана в града от години, ще бъде съпроводена с литийно шествие до центъра на града. Там ще бъде извършен водосвет, след което светинята ще се занесе в едноименния манастир. В празничния ден – 31 август (събота) Светата литургия за възпоменание полагането Честния пояс на Божията майка ще бъде оглавена от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Богослужението ще започне в 7:30 часа.
По традиция в края на литургията в манастира се раздават дълги червени конци, символизиращи честния пояс на Пресветата майка. Християните ги взимат за благословение и здраве на семействата си.
Известен в миналото като „Малкият Йерусалим на Балканите“, и днес Мелник привлича миряни отблизо и далеч. Църквите и манастирите, голяма част от тях съградени от деспот Алексий Слав, продължават да бъдат център на вярата не само в празничните дни. Отскоро гостите на Мелник  могат да се докоснат не само до съградените светини и устоялите на времето реликви, а и до съхраняваните в Исторически музей мощи на българския владетел от династията на Асеневци, издигнал Мелник като столица на духовността през Средновековието.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"