Избрани Новини

В Мелник излагат мраморен саркофаг с мощите на деспот Слав

Гробът на владетеля е открит от археологическия екип на проф.Виолета Нешева

Откриха нова експозиция в музея за история на Мелник, съобщи БНТ. За първи път в нея е изложен мраморен саркофаг, в който са положени тленните останки на деспот Алексий Слав. Гробът на владетеля, който е от българската царска династия на Асеневци, е открит преди 7 години от археологическия екип на професор Виолета Нешева. 

През юли 2012 г. археолозите откриват четири гроба с тленните останки на двама мъже, жена и дете. Археологическите данни дават основания на учените да смятат, че гробовете са на деспот Алексий Слав и неговото семейство. За изясняване хипотезата на археолозите е изпратен костен материал за изследване в лабораторията на американския университета в Станфорд.

Антон Ковачев, директор на Археологическия музей - Сандански: "ДНК е взето, но няма с какво да бъде сравнено, но потвърдиха, че става въпрос за мъж, жена и две деца. Мъжът е на възраст около 45 години, жената е 15-ина години по-млада, което потвърждава хипотезата, че би могло да е деспот Слав.".

Част от откритите тленни останки вече са поставени в мраморен саркофаг. На саркофага е поставено и изображение на двуглав орел. Той е копие на средновековен паметник, открит в Мелник.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов