Избрани Новини

Копие на чудотворната икона "Света Богородица Геронтиса“ пристигна в Мелник

Идва от светогорския манастир "Пантократор“

В навечерието на един от най-големите християнски празници – Успение на Пресвета Богородица, много миряни се събраха в Мелник, за да посрещнат копие на чудотворна икона от светогорския манастир „Пантократор“. Светинята „Света Богородица Геронтиса“ бе съпроводена с литийно шествие до новия си дом – църквата „Света Петка Параскева“. В храма бе отслужена вечерня, а миряните се поклониха и помолиха пред образа на Светицата. Иконата ще остане в Мелник. Реликвата е дарение за града и християните от жена, получила своето изцерение чрез вярата си именно тук.
Светинята пристига в града дни преди празника на Мелник – 31 август. В този ден Православната църква възпоменава полагането на Честния пояс на Св. Богородица (Света Зона). Отбелязването на празника не е присъщ на българската традиция. Специфичният култ към реликвата е регистриран единственото в Мелник като пресечна точка на влияние, идващо от Атон, и местните фолклорни традиции и знания.
По стародавна традиция в деня на 31 август миряни от близо и далеч се събират в древния манастир „Св. Богородица Спилеотиса“ в Мелник. Светата обител, известна сред местното население като „Света Зона“, е построена от деспот Алексий Слав в начало на XIII век. През 1220 година получава статут на „царски“ манастир. По-късно става метох на Ватопедския манастир в Атон. Според източници в манастира за кратко е пребивавал и Честният пояс на Св. Богородица, откъдето идва и местният култ към реликвата. Светата обител е разрушавана и възстановявана няколко пъти. Днес има изграден параклис.
Празникът на Мелник ще започне на 30 август (петък). По традиция в 19 часа чудодейната икона „Света Зона“, съхранявана в града от години, ще бъде съпроводена с литийно шествие до центъра на града. Там ще бъде извършен водосвет, след което светинята ще се занесе в едноименния манастир. В празничния ден – 31 август (събота) Светата литургия за възпоменание полагането Честния пояс на Божията майка ще бъде оглавена от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим. Богослужението ще започне в 7:30 часа.
По традиция в края на литургията в манастира се раздават дълги червени конци, символизиращи честния пояс на Пресветата майка. Християните ги взимат за благословение и здраве на семействата си.
Известен в миналото като „Малкият Йерусалим на Балканите“, и днес Мелник привлича миряни отблизо и далеч. Църквите и манастирите, голяма част от тях съградени от деспот Алексий Слав, продължават да бъдат център на вярата не само в празничните дни. Отскоро гостите на Мелник  могат да се докоснат не само до съградените светини и устоялите на времето реликви, а и до съхраняваните в Исторически музей мощи на българския владетел от династията на Асеневци, издигнал Мелник като столица на духовността през Средновековието.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов