Избрани Новини

Има ли нарушения в общинския приют за кучета в Дупница?

Обвинения текат от три страни - доброволци, зам.кмет, ветеринари

Защитници на животните сигнализират за системно нарушаване на Закона за защита на животните в общинския приют в Дупница, информира БНТ. По думите им, заместник-кметът на града Крум Милев е издал устна заповед за умъртвяване на кучетата от приюта. Той отрече обвиненията, като заяви, че такова разпореждане не е имало и животните получават хуманни грижи. Вече бившият ветеринарен лекар в приюта обаче твърди, че е напуснал именно заради опитите на общинската власт да нарушава закона.

Обстановката при посещението на телевизионния екип нямаше нищо общо с разпространените в интернет снимки на кучето Бианка. То беше открито в локва кръв и откарано в София. След като не успяха да го спасят, аутопсията показа отрова за мишки.

Д-р Ангел Ангелов, лекар в общинския приют в Дупница: Това някой умишлено, целенасочено, с цел злепоставяне, това е цялата работа. Кучето му е дадено храна отровена.

Доброволците, които посещават приюта твърдят, че там редовно има нарушения.

Веселка Игнатова, доброволец: Едно мъжко беше кастрирано и от раната му течеше кръв и гной и никой не му обръщаше внимание. Две бяха със счупени крачета.

По сигнал на граждани в приюта е вкарана майка с бебета, което е в разрез със Закона за защита на животните, но вече има доброволци, които да ги изведат оттам.

По думите на доктор Пламен Василев, който вече не работи там, заместник-кметът на Дупница Крум Милев издавал устни заповеди за умъртвяване на животни.

Д-р Пламен Василев, бивш ветеринарен лекар в приюта: Викнаха ни долу в общината и ни казаха да изчезват кучета, а това е противозаконно. Те не ни казаха директно, че не трябва да ги евтаназират, но тия кучета нямат работа там, не трябва да се връщат там. Е, добре, аз какво да ги направя, закона го знете - хвани, кастрирай и върни.

Крум Милев категорично отрича това да е истина. По думите му среща в общината е имало  заради сигнал за глутница от 30 кучета които се разхождали в центъра на града. Той разпоредил кучетата от приюта да се върнат на улицата, за да се вкарат новите.

Крум Милев, зам.кмет на Дупница: Идеята на община Дупница е да помага на хората в общината, не на кучетата.

Според него част от направителствените организации не са толкова загрижени за животните, а просто имат финансови интереси да изпращат кучета за осиновяване в чужбина.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)