Избрани Новини

Търсят се нови стопани на кучетата от Общинския приют в Дупница

ОДБХ-Кюстендил се разпореди за спиране експлоатацията на обекта до изпълнение на мерките

 Служители на Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) - Кюстендил извършиха проверка в Общинския приют за безстопанствени кучета в Дупница. Констатирано е, че в приюта не са изпълнени мерките по създаване на условия за настаняване на кучета с различна големина, както и по връщането им на местата на залавяне в срок, не по-дълъг от 14 дни след извършената кастрация. За прилагането на тези мерки вече има издадени предписания от предишни проверки.
ОДБХ-Кюстендил към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) издаде разпореждане за спиране експлоатацията на Общинския приют до изпълнение на мерките. До привеждане на обекта в съответствие с действащото ветеринарно законодателство се търсят нови стопани на 26-те кучета, настанени и отглеждани в приюта до момента.
По време на проверката, при преглед на физиологичния и здравен статус на настанените в обекта животни е установено, че животните са в добро общо състояние, не демонстрират страх и не проявяват симптоми на заболяване. Също така в приюта не се прилага евтаназия на животни, когато няма обективни предпоставки за това.
Според предписанието на ОДБХ-Кюстендил, кметът на Община Дупница е задължен  и отговорен, съгласно изискванията за хуманно отношение към животните, да обезпечи  правилното хранене и отглеждане на  26-те кучета в приюта до намирането на нови стопани.
В тази връзка от БАБХ апелираме Община Дупница да предприеме действия за осиновяване на кучетата, отглеждани в приюта. Разчитаме и на съдействие от представителите на неправителствените организации за защита на животните и гражданите при решаването на този казус с цел всички съвместно да осигурим най-добрите условия за животните от приюта.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)