Избрани Новини

Първият приют за кучета в Благоевград вече посреща обитатели

Кучетата могат да бъдат осиновявани

Първият приют за безстопанствени кучата в Благоевград вече е факт и функционира от месец. Заведението за изоставени животни има и своите първи обитатели, които могат да бъдат осиновени.

Приютът беше изграден по предложение на кмета на община Благоевград д-р Атанас Камбитов, като първоначалната идея беше той да обслужва и съседните общини, които също изпитват затруднение с популацията на безстопанствените животни. За тази цел д- р Камбитов инициира учредяването на Сдружение на югозападните общини "Грижа за животните без дом”. Идеята не се реализира поради пречки, възникнали в съседните общини, които се отказаха и това доведе до забавянето на проекта.

Днес приютът е факт, а капацитетът му на този етап  е 72 места. Сградата бе изградена със средства от общинския бюджет в базата на "Биострой” в село Мощанец.

Приютът за бездомни кучета е съобразен с изискванията и стандартите на Европейския съюз за хуманно отношение към животните. Кучетата, настанени в него, се обезпаразитяват, кастрират, маркират и чипират. Специалистите, които работят в приюта, са преминали курс за хуманно отношение към животните. Лекарският кабинет, през които кучетата преминават, е оборудван с най-модерна апаратура.

Жители и граждани на града, които имат сигнали за безстопанствени животни, могат да ги подават от 27 април на директния телефон за връзка с приюта: 0876 36 36 85. Настанените към този момент кучета са на различна възраст. Те могат да бъдат осиновени от лица, навършили 18 години. Преди това кучата трябва да бъдат кастрирани.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов