Избрани Новини

Започна Поклонническият път "Рилският Чудотворец“ /видео/

Навършват се 10 години от началото му

Навършват се 10 години от началото на поклоннически път "Рилският Чудотворец" и 550 години от връщането на мощите на св. Йоан Рилски в Рилската света обител!
Най-големият поклоннически път в България, наречен неслучайно „Рилският Чудотворец“, ще поведе вярващите за десети юбилеен път по пътя от София към най-големия манастир на територията на страната – Рилската света обител, където днес се съхраняват мощите на най-почитания български светец – св.Йоан Рилски.
Шестдневният поклоннически маршрут е не просто път на поклонника, а едно съпреживяване на завръщането на мощите на Рилския светител – събитие, случило се преди точно 550 г.
Поклонническият път „Рилският Чудотворец“ започна днес, 1 август, в 9:00 ч., в старинния столичен храм „Св. София“ с Божествена Св. Литургия.
Маршрутът на поклонническия път ще премине през три от най-красивите български планини - Витоша, Верила и Рила. През петте дни на прехода до манастира участниците ще изминат пеша повече от 100 км, като нощуват на палаткови лагери и хижи в района на различни населени места. На петия ден от пътуването групата ще достигне Рилската света обител, където ще се поклони на мощите на св.Йоан Рилски, а на следващия ден ще вземе участие в литургията по случай големия господски празник Преображение Господне
В поклоннически път „Рилският Чудотворец“ участват над 200 души - хора от всички възрасти.

Над 200 души се включиха в юбилейното десето провеждане на поклонническия път "Рилският чудотворец". И тази година походът започна от старинния храм "Св. София", а след шест дни ще достигне Рилската св. обител.

Походът се организира от Богословския факултет, Софийска св.митрополия и Столична община.

В навечерието на стартирането на юбилейното десето поклонническо пътуване бе открит и официален сайт на инициативата - http://www.rilskipoklonnik.bg.

Днешното богослужение в началото на похода бе възглавено от ставрофорен иконом Ангел Ангелов, духовен надзорник и предстоятел на храма, в съслужение със свещеници. След богослужбата стотиците участници се отправиха с литийно шествие към Ротондата „Св. вмчк Георги Победоносец“, където са престояли мощите на преп. Йоан Рилски.

Походът ще завърши на 6-ти август - Преображение Господне. В своята първа вечер участниците в похода ще се съберат в хижата „Кумата“ на Витоша. В близкия храм „Св. Йоан Рилски“ ще бъде отслужена вечерня с Богородичен канон, както ще е всяка вечер през тази седмица. Всеки ден ще се чете и акатист на преп. Йоан Рилски.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов