Избрани Новини

Тръгва поклонническият поход "Светият път"

Той е посвeтен на 55-годишнината от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир

Националният поклоннически пешеходен поход „Светият път” е посвeтен на 55-годишнината от връщане мощите на св.Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Походът се организира  от  ТД  „Академик - ВТУ”с  подкрепата  на Националния инициативен  комитет, Клуба  по  пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица-1909” и ПГТ „Д-р Васил Берон”- Велико Търново. Походът се провежда по маршрут, максимално близък до автентичния  път  на монашеската процесия от 1469 г., която пренася мощите на покровителя на българския народ от Търново през Никопол, Средец и метох Орлица до Рилската света обител. Маршрутът преминава през територията на 4 епархии на Българската православна църква, 8 административни области, 19 общини, 4 природни парка, защитени териториии други. Пешеходният поход е І категория на трудност с едномесечна продължителност, различна интензивност и трудност на дневните преходи. За облекчаване условията за участие в похода той е разделен на пет етапа с продължителност от пет до седем дни. Целта е да се популяризира поклонническият туризъм и конкретно най-големият исторически обоснован към момента поклоннически пешеходен маршрут в България „Светият път”от Велико Търново до Рилския манастир, участниците да придобият познания и навици, съобразени с православните християнски ценности, да се докоснат до историята, бита, православните храмове и манастири, през които походът преминава, както и до богатото културното и духовно наследство на нашия народ, да се запознаят  с природните забележителности по маршрута, да придобият навици за природосъобразен начин на живот,  бивакуване в палаткови лагери, движение в организирана група по различни терени и атмосферни условия.

Походът започва на 1 юли и продължава до 31 юли по общ маршрут Велико Търново - Никопол - Плевен - Луковит - Враца - София - Дупница - Рила - Рилски манастир, като следва конкретна подробна ежедневна програма.
Участниците в първия ден на похода се посрещат на 1 юли до 10:00 часа в Катедрален храм „Рождество на Пресвета Богородица”, Велико Търново. На 1 юли, денят за честване връщане мощите на св.Йоан Рилски в Рилската света обител, сутринта програмата започва с тържествена света литургия в Катедрален храм „Рождество на Пресвета Богородица”, Велико Търново. Около 10:30 часа е началото на литийно шествие от катедралния храм до средновековния храм „Св.Йоан Рилски”и храм „Св. аплиПетър и Павел” в кв. Асенов, където последно се съхраняват мощите на Рилския чудотворец в Търново. Там се прочита акатист към св.Йоан  Рилски, връчват сенагради на призьори и участници в Националния конкурс „Светият път”, извършва се представяне и приемане на походниците-участници в Националния пешеходен поклоннически поход „Светият път”, официално откриване на похода, благослов за добър път, изпява се тропарът на св.Йоан Рилски. В 12:00  часа е началото на похода с преход от кв.Асенов до Патриаршески манастир „Св.Троица”, с.Самоводене и с.Ресен с програми по места.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов