Избрани Новини

Честваме 550 години от пренасяне мощите на Св.Йоан Рилски с поклоннически поход

Велико Търново Лайф

03-11-2018, 13:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той ще има пет етапа и ще бъде извървян за 30 дни

Поклоннически пешеходен поход „Светият път” организират догодина през юли ТД „Академик – ВТУ”, Клубът за пешеходен туризъм и туристически спортове „Трапезица 1909” и ПГ по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново. Той е посветен на 550-годишнината от връщане мощите на Св.Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир, съобщи Общинско радио. 

„Поклонническият маршрут ще има пет етапа и ще бъде извървян за 30 дни. Дължината на трасето, максимално автентично до пътя, изминат през 1469 година, е 550 километра. Тръгването е на 1 юли 2019-а. На тази дата се чества възвръщане мощите на Небесния покровител на България от Търново в Рилския манастир”, сподели ръководителят на поклонническия поход „Светият път” Евгени Коев. Той уточни, че маршрутът ще има пет етапа.

„Четири поклоннически похода, инициирани от Велико Търново, са проведени до сега. Два от тях – през 2017-а и 2018-а са по маршрута, свързан с мощите на Св. Йоан Рилски. Извършена беше огромна теренна и теоретична работа, за да се покрие трасето максимално много с историческото. Една от важните характеристики на похода е, че той се провежда като църковна лития – с кръста, хоругви и икони, а с молитвения ход се благославят и местата, през които се минава” , разказа Паскал Пиперков – ръководител на Клуба по пешеходен туризъм. Той поясни, че на практика това ще е най-голямата лития в съвремието на страната ни.

Св.Йоан Рилски е последният закрилник на Търново. Негови са обаче и първите донесени тук мощи. Това е кауза за популяризиране на този свят път, каза още Евгени Коев. За нея той работи вече 20 години. Идеята за Поклонническия път ще е акцент и за 19-те общини, през които той минава, убедени са организаторите. Те припомниха, че в предишните четири поклоннически похода са се включили следно по 100 души. Не е задължително да се измине целия маршрут. Който желае може да се включи в  него за ден или повече, за часове дори в определен участък, с което да стане съпричастен към идеята за популяризиране делото на светеца, обобщиха Евгени Коев и Паскал Пиперков.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов