Предадоха на съд участник в телефонни измами

Задържан е в село Изгрев

Районна прокуратура - Благоевград е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу В.М. (на 27 години) за извършено от него престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 1, вр. чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

През декември 2017 г. обвиняемият М. публикувал обява в интернет сайт, в която посочил, че си търси работа. Уточнил, че притежава автомобил, с който да се предвижва и оставил за контакт телефонния си номер. Не след дълго с него се свързал „Ники от Русе“, който му заявил, че ако започне работа при него, „ще изкарва много пари“. „Работодателят“ му пояснил, че служебните му ангажименти ще бъдат свързани с пътуване до различни градове в страната и вземане на пликове от хора.

Обвиняемият приел така отправеното му предложение за работа, като започнал да получава инструкции по телефон от неустановено в хода на разследването лице. Постепенно той разбрал, че възлаганите му задачи касаят участие в телефонни измами. Независимо от това, В.М. изпълнявал уговорките, придвижвал се до различни градове, където бил изпращан от „шефа си“. Пликовете с пари били оставяни от заблудени лица в близост до домовете им, където той бил изпращан, а понякога били изхвърляни и през терасите. Взиманите от него пликове носел в с. Волово, на около 40 км от Русе. Там ги оставял зад контейнер с боклук. В зависимост от намиращата се в тях сума се определяла и част, която М. задържал за себе си.

В началото на януари 2018 г. поредният за обвиняемия ангажимент бил свързан с пътуване до с.Изгрев. Той бил инструктиран да отиде до къща в близост до тютюневия склад, където пред сива врата ще бъде оставен плик и да го вземе.

Около обяд на 9.01.2018 г., жителка на с.Изгрев Н.П. получила обаждане на стационарен телефон от „инспектор от полицията“. Последвало редуване на такива както от „доктора“, така и от представител на „органите на реда“. Жената била въведена в заблуждение, че участва в разкриване на телефонна измама, като й било заявено, че трябва „да събере всички пари, които има, да ги постави във фризера, защото там измамниците не могли да ги намерят“. Н.П. уточнила, че има един златен пръстен и 4000 лева, които заделила за погребение, за да не бъде в тежест на децата си. Впоследствие пострадалата била инструктирана да остави всичко в близост до сивата входна врата, след което да се върне в къщата, да се заключи и да не излиза навън, защото ще дойдат полицаите, за да хванат измамниците и ще има стрелба.

Именно в този момент се прибрала тринадесетгодишната внучка на Н.П., която се обадила на майка си и й казала, че се случва нещо необичайно. Междувременно момичето забелязало в близост до дома им В.М., чакащ да вземе приготвения от Н.П. плик. Близките на пострадалата веднага подали сигнал във 2 РУ на МВР в гр. Благоевград. Пристигналите на място полицаи задържали обвиняемия.

Предстои наказателното производство срещу М. да продължи в съда. Понастоящем той изтърпява присъда „лишаване от свобода“ в затвора в гр. Плевен.