Избрани Новини

Джазфестът в Банско очаква милионния си посетител

На откриването ще свири американският саксофонист Мейсиo Паркър

За 149 концертни вечери, включвайки и предстоящите от 6 до 10 август, емблематичният за Банско джазфест ще събере над 1 милион души обща зрителска аудитория. Това обяви директорът на културното събитие д-р Емил Илиев.
„По време на фестивала повече от 5 - 6000 души всяка вечер слушат джаз на живо. Седящите места са ограничени, но не и правостоящите. Надявам се през следващите години да генерираме сумарно публика от порядъка на 2 - 3 милиона“, заяви той. „В Банско има една непрекъснато подобряваща се атмосфера на приятелство, на гостоприемство. Покрай джаза в града се стремят да правят нови заведения, хотели, да повишат нивото на обслужването си. И това ни прави горди, че съчетаваме полезното с приятното за Банско“, допълни д-р Илиев, преди да представи акцентите в програмата на 22-рото издание на фестивала, който традиционно ще се проведе на площад „Никола Вапцаров“ при свободен вход и този път ще бъде посветен на фънк музиката.
Още на откриването ще свири един от гвоздеите в програмата – американският саксофонист Мейсиo Паркър, който е свирил с величия като Джеймс Браун, Рей Чарлс, „Ред Хот Чили Пепърс“, Принс и Джордж Клинтън. Втората вечер пък аплодисментите ще са за Малина Мой. 8 август е отреден за „Джамал Томас бенд” – фънк групата на едноименния барабанист и композитор от щата Джорджия, работила дълго с Мейсио Паркър. В предпоследния ден на сцената излиза кръстникът на суинга – английският саксофонист и певец Рей Джелато, за втори път гастролиращ на фестивала в Банско след 2013-а заедно с група „Гигантите“, която ще отбележи 25-годишнината си, представяйки новия си албум. Закриването е поверено на две британски знаменитости, също познати на меломаните тук – вокалистите на легендарните „Инкогнито“ Тони Момрел и Ванеса Хейнс.
Разбира се, наред с международното участие ще има и силно родно присъствие. Както винаги, в Банско ще са Васил Петров и Камелия Тодорова, които ще са солисти на Бигбенда на Благоевград, а Любо Денев отново се е доверил на професионализма на Весела Морова за авангардните си композиции. Сред лицата са и новите български изпълнители Лина Никол и групата на Константин Бейков, която ще интерпретира нашия фолклор с изразните средства на джаза, попа и фънка.
Водещи на фестивала ще са Кристиана Рангелова и Михаил Топалов, информира banskoski.com.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)