Избрани Новини

Започват любимите срещи с традициите и изкуството на Банско /снимки/

Очакват ви пъстрите и атрактивни "Културни вечери - традиции и изкуство"

Отново пъстрите и атрактивни "Културни вечери - традиции и изкуство" ще радват гостите на Банско.

Ако не знаете какво значи бушле, разбой, шушони и как се везе, то в Банско може да научите.
Лятото в планинския град отново е привлекателно за хора от цял всят, които искат да се насладят не само на красотата на Пирин, но и да усетят духът на Банско.
За поредна година Общината се е погрижила да впечатли своите жители и гости не само с модерна инфраструктура, но и с живи традиции, предаващи се от поколение на поколение.
От юли до септември всеки може да се докосне до старите бански занаяти, които са били част от бита и ежедневието на банскалията.
Както всяко лято, така и сега, ларгото пред Посетителския информационен център се превръща в работилница за занаяти, където местните майстори ще показват своите умения и ще учат любознателните гости на града.
Още вчера програмата за демонстрация на бански занаяти започна с дърворезба. Показно ще се демонстрира и как се прави така нареченото бушле, как се плетат топли шушони за студените планински дни, как се пресуква и тъче, как се преде и везе.
Всеки ден до 24-и септември лятото ще бъде изпълнено с информационни разходки до историческите места край Банско, в музеите, толкова богати и интересни. Ще има уроци по тамбура и народни танци, а от 18 ч. - панорама на филми.
Посетителският център пък е изцяло зает с разнообразие от изложби, показващи банските творци и не само.
Здравка Русева, Сашка Рупчина, Ваня и Георги Янчовичини, Райна Барякова, Константин Икономов са малка част от имената, чиито произведения са национално признати, но коренът им идва от Банско.
И на фона на всички тези събития тече пъстрата програма от концерти и фестивали, подслонени в полите на Пирин, където модерното и традиционното туптят в едно сърце!Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)