Отбелязваме Международния ден за борба с тютюнопушенето

Днес е и Международен ден на блондинките

Днес отбелязваме Международния ден за борба против тютюнопушенето или Световния ден без тютюнев дим.
Отбелязва се от 1987 г. насам по инициатива на Световната здравна организация. За първи път се чества на 31 май, 1988г. Традиционно, на този ден се провеждат различни кампании, които са насочени към отказване от вредния навик.
Тютюнопушенето е един от основните рискови фактори за редица сърдечно-съдови, хронични бронхо-белодробни  и онкологични заболявания с различна локализация.
Вече сме XXI век, но проблемът тютюнопушене продължава да е актуален. Борбата с никотина продължава.
Цигарите са вредни, но не по-малко "вредни" или по-скоро "опасни", могат да бъдат и блондинките. Днес отбелязваме и Международния ден на блондинките.
На 31 май отбелязваме и Международния ден на блондинките
Според преподавателя по психология от Университета на Нантер Тиери Мейер тайната на привлекателността на русите жени е в това, че мъжете оглупяват, когато се изправят лице в лице с блондинка, пише в."Таймс".
По време на общуване с блондинка мозъчната дейност на мъжа намалява, коефициентът на интелигентност спада, а логически свързаните мисли отстъпват на желанието му да извърши нещо глупаво. Този ефект получил името "бимбо илюзия" (бимбо = хубав и глупав).
Брюнетките правят по-успешни кариери от блондинките и печелят повече. Те разчитат на уважението на колегите си. Повечето мъже са на мнение, че брюнетките трябва да се приемат сериозно. В това, че тъмната коса е белег за интелигентност, вярват 76% от анкетираните.
Именно консервативният имидж на брюнетките кара някои блондинки да си боядисват косата тъмна. Не всички жени, които се стремят да заемат високи постове, са готови да жертват русите си коси. Хилари Клинтън стана платинена блондинка, когато започна борбата за политическа власт.
Мъжете предпочитат блондинки още от каменния век. Учените обясняват това по следния начин: при жените със светли коси нивото на женския полов хормон естроген е по-високо.
Блондинките не са по-големи късметлии в любовта от брюнетките. Доказано е, че на тъмнокосите им върви с 10 на сто повече, те се чувстват по-секси и привлекателни.
Блондинките не блестят с особени умствени способности. Голям принос във формирането на този мит има холивудската актриса Мерилин Монро, която става звезда с филма "Мъжете предпочитат блондинките". В същото време най-известната блондинка в света е имала кестенява коса. Тя е постигнала успех в Холивуд едва след като се разделила с нея.
Учени потвърдиха, че перхидролът не влияе добре на работата на мозъка. Доктор Джери Ноф от Калифорнийския университет е извършил експеримент сред натурални блондинки и сред жени, които са се изрусили. Участничките са се сблъскали с редица трудности. Учените стигнали до извода, че куриозните случки с изрусените жени са много повече, отколкото сред естествените блондинки.
Сред естествените блондинки има немалко успешни писателки, учени, телевизионни водещи, журналистки. Един от примерите е Джоан Роулинг, авторката на книгите за Хари Потър. През 2006 г. тя става най-високоплатеният писател в света след Дан Браун.
За антипод на Мерилин Монро се смята известната холивудска актриса Шарън Стоун. Още на 13 години нейният коефициент за интелигентност е доста над средния - 154, тоест толкова, колкото е бил и на Алберт Айнщайн.
Сватбата на президента на Франция Никола Саркози с тъмнокосата Карла Бруни даде повод на компанията Lycos, собственик на сайт за запознанства, да извърши изследване. Специалистите й са анализирали вкусовете на 100-те най-богати мъже на планетата. Първенството са спечелили брюнетките, а не блондинките.
Тъмнокосите жени имат много по-големи шансове да сключат брак с милиардер, отколкото блондинките, установили авторите на изследването. Те са открили, че 78% от най-богатите представители на силния пол са предпочели да живеят с тъмнокоси жени, а само 22% - със светлокоси.
Според биолози естествените блондинки ще изчезнат от Земята през 2202 г. А последната блондинка ще се роди във Финландия, където живеят най-много русокоси мъже и жени. Биолозите обясняват прогнозите си с това, че светлият ген е рецесивен, а тъмният е доминантен. Ако брюнет сключи брак с блондинка, децата им най-вероятно ще са с тъмни коси.