Избрани Новини

Известният храм в Добърско стана собственост на Църквата

Решението на Върховния касационен съд е окончателно

Уникалният храм в Добърско официално става собственост на БПЦ, информира dveri.bg. След съдебен спор с държавата, продължил над 10 години, църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с.Добърско, Разложко, вече официално е собственост на Българската православна църква. Решението на Върховния касационен съд е излязло през декември 2018 г. и то е окончателно.
От десетилетия църквата беше взета от държавата, а през последните 15-ина години се стопанисваше от Националния исторически музей като негов филиал.
Храмът обаче е построен в началото на 17 век с дарения и доброволен труд на добърчани и те грижовно са го поддържали повече от три столетия и половина, докато е „национализиран“. Поради неголемите си размери църквата е отесняла на замогналите се в средата на 19 в. жители на Добърско и те си построяват до старата нова, по-голяма църква, посветена на Сретение Господне, където и досега Неврокопският архиерей по традиция служи всяка година.
В решението на Върховния касационен съд обосновано се оспорва аргументът, че след като е обявена за културно наследство с национално значение, църквата е собственост на държавата и се управлява от нея като филиал на НИМ. Решаващо се оказа обстоятелството, че по документи с такъв статут е само иконостасът на църквата, на не и целият храм. В годините, когато той (незаконосъобразно) се третираше като държавна собственост, НИМ разкри и две щатни бройки за стопанисването на църквата и посрещането на туристите. Какъв ще бъде достъпът на туристи занапред ще реши Неврокопска епархия, след като в близките седмици тя получи църквата в свое владение.
Средновековната църква „Свети Теодор“ (с празници съответно на 8 и 17 февруари и на Тодорова събота) е един от най-ценните у нас образци на църковната архитектура, но също така и едно от най-посещаваните места в района заради уникалните си стенописи. Най-известна е сцената „Преображение Господне“, която хората популярно наричат „Иисус Христос в ракета“. Всъщност става дума за традиционния начин на изобразяване на Иисус Христос в нетленната светлина на Преображението на планината Тавор.
Наполовина вкопана в земята, църквата като архитектурен стил е малка трикорабна базилика. Дълга е 8.37 м., широка 6.50 м. и с най-висока част 5.20 м. Храмът е известен с впечатляващите си богати стенописи – над 460 изображения, някои от които нямат аналог.
Официално приетата година на построяването на църквата е 1614-а, но голяма мраморна плоча, вградена в олтара на храма, свидетелства, че това е станало пет века по-рано.
Преди четири години по инициатива на хората от Добърско започва подписка за признаване на църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ като световно културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО, но това към днешна дата не е факт. Дори и да бъде приета в тази категория на световните културни паметници, това няма да промени нейния статут на отворен за богослужебни нужди храм.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов