Избрани Новини

Известният храм в Добърско стана собственост на Църквата

Решението на Върховния касационен съд е окончателно

Уникалният храм в Добърско официално става собственост на БПЦ, информира dveri.bg. След съдебен спор с държавата, продължил над 10 години, църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ в с.Добърско, Разложко, вече официално е собственост на Българската православна църква. Решението на Върховния касационен съд е излязло през декември 2018 г. и то е окончателно.
От десетилетия църквата беше взета от държавата, а през последните 15-ина години се стопанисваше от Националния исторически музей като негов филиал.
Храмът обаче е построен в началото на 17 век с дарения и доброволен труд на добърчани и те грижовно са го поддържали повече от три столетия и половина, докато е „национализиран“. Поради неголемите си размери църквата е отесняла на замогналите се в средата на 19 в. жители на Добърско и те си построяват до старата нова, по-голяма църква, посветена на Сретение Господне, където и досега Неврокопският архиерей по традиция служи всяка година.
В решението на Върховния касационен съд обосновано се оспорва аргументът, че след като е обявена за културно наследство с национално значение, църквата е собственост на държавата и се управлява от нея като филиал на НИМ. Решаващо се оказа обстоятелството, че по документи с такъв статут е само иконостасът на църквата, на не и целият храм. В годините, когато той (незаконосъобразно) се третираше като държавна собственост, НИМ разкри и две щатни бройки за стопанисването на църквата и посрещането на туристите. Какъв ще бъде достъпът на туристи занапред ще реши Неврокопска епархия, след като в близките седмици тя получи църквата в свое владение.
Средновековната църква „Свети Теодор“ (с празници съответно на 8 и 17 февруари и на Тодорова събота) е един от най-ценните у нас образци на църковната архитектура, но също така и едно от най-посещаваните места в района заради уникалните си стенописи. Най-известна е сцената „Преображение Господне“, която хората популярно наричат „Иисус Христос в ракета“. Всъщност става дума за традиционния начин на изобразяване на Иисус Христос в нетленната светлина на Преображението на планината Тавор.
Наполовина вкопана в земята, църквата като архитектурен стил е малка трикорабна базилика. Дълга е 8.37 м., широка 6.50 м. и с най-висока част 5.20 м. Храмът е известен с впечатляващите си богати стенописи – над 460 изображения, някои от които нямат аналог.
Официално приетата година на построяването на църквата е 1614-а, но голяма мраморна плоча, вградена в олтара на храма, свидетелства, че това е станало пет века по-рано.
Преди четири години по инициатива на хората от Добърско започва подписка за признаване на църквата „Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат“ като световно културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО, но това към днешна дата не е факт. Дори и да бъде приета в тази категория на световните културни паметници, това няма да промени нейния статут на отворен за богослужебни нужди храм.Топ Новини

Снимка на Деня

Прогноза за времето в Плевен и областта - 5 май