Избрани Новини

Предлагат водата в Благоевград да поскъпне с 20%

Решението е на Комисията по енергийно и водно регулиране

Асоциацията по ВиК в Благоевград гласува предложението на държавното водно дружество да увеличи цената на предоставяната услуга с 20 процента до 2021 г., предаде БНР. Последната дума за това ще бъде на Комисията по енергийно и водно регулиране.

Цената на водата в Благоевградска област е една от най-ниските в страната и не е променяна през последните 8 години. Това затруднява изключително много работата на ВиК оператора по поддържането на мрежата и отстраняване на авариите, които за последната година са 1800.

В повечето общини ВиК инфраструктурата е стара и амортизирана, а възможностите за инвестиции на ВиК за следващите 12 години са близо 24 милиона, заяви управителят Росица Димитрова.

„Общата стойност, която е необходима за подмяна на ВиК мрежи и съоръжения, е 900 милиона за територията на цялата Благоевградска област. Приходите обаче от основната дейност на ВиК са 13 милиона на година“, допълни тя.

Благоевград е една от четирите области, които нямат възможност да се възползват от ресурса на Оперативна програма „Околна среда“ заради липса на консолидация, тъй като две общини Сандански и Кресна не са прехвърлили активите си към държавното ВиК дружество.

Ако КЕВР одобри предложението за 20-процентно увеличение, цената за кубически метър вода ще стане 1,65 лв., а в общините, които имат пречиствателни станции за отпадъчни води (Благоевград, Банско и Разлог)- 2,10 лв.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)