Избрани Новини

Църквата в Рупите ще се отоплява с минерална вода

Решението е на Общинския съвет в Петрич

Църквата „Света Петка Българска” на пророчицата Ванга в местността Рупите ще се отоплява с минерална вода, информира Радио Белла. Общинският съвет в Петрич реши да се измени и допълни разрешителното за водовземане на Фондация „Ванга” от находище Рупите в местността Кожух. Целта е през зимния период – от 1 ноември до 1 април, да се ползва допълнително количество минерална вода за осигуряването на топлина в част от сградите на манастирския комплекс там.

„Стенописите в храма, изрисувани от големия ни художник Светлин Русев, се развалят от минусовите температури през зимата. Те са правени с бои, които не издържат на студа. С отоплението с минерална вода ще ги спасим. По тази причина ще има същото отопление и в изложбената зала, където е пълно с картини”, заяви председателят на Фондация „Ванга” Иван Драмов.

В района на комплекса се отглеждат и много цитрусови култури, които през зимата се налага да се прибират на топло, за да не измръзнат. Затова и няколкото склада също ще се греят с минерална вода.Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)