Обирджиите в Роженския манастир повредиха прозоречен отвор

Министерството на културата направи оглед на място

Във връзка с извършеното на 18.09.2018 г. посегателство в храм „Св. Успение Богородично“ в Роженския манастир - недвижима културна ценност от „национално значение“ Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ направи оглед на място, при който се установи следното:
Извършена е умишлена повреда на културна ценност. Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес. Поради голямата дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой.
Огледът беше извършен в присъствието на архимандрит Епифаний,  игумен на Роженския манастир, отец Николай от Мелник, Вангел Анталавичев, заместник-кмет на Община Сандански, Антон Ковачев – директор на Археологическия музей в гр.Сандански.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен