Избрани Новини

Съдът в Пловдив поема делото за обира в Роженския манастир

Магистратите от районния съд в Сандански си направиха самоотвод

Мерките за неотклонение на задържаните за нападението в Роженския манастир ще се гледат от съдии в Пловдив, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС). ВКС определи съда, който ще реши ще останат ли в ареста нападателите. До това се стигна, след като всички съдии в Сандански си направиха отвод и отказаха да гледат делото.

Причината е, че един от обвинените е адвокат от района на Сандански с основна дейност в града и са налице служебни взаимоотношения. За да се избегне всякакво съмнение в безпристрастността на съда, съдиите са се отзовали от делото.

Преди дни нападателите нахлуха в Роженския манастир, вързаха свещеник и копаха в стената, за да търсят съкровище, свързано с една от легендите в Роженския манастир. Според нея имало скрито съкровище и то било част от откупа, който четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев били взели, за да освободят отвлечената от тях американска протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г.

Задържаните за нападението в Роженския манастир, което се случи в сряда, са обвинени за грабеж в съучастие и държане на незаконно оръжие. Задържаните в ареста са четирима - адвокат, бивш кандидат-кмет и двама непълнолетни.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)