205 първокласници тръгват на училище в Разложко

За Разлог броят на първолаците е 136

Днес 205 първокласници за първи път ще прекрачат прага на училищата в община Разлог.

За Разлог броят на първолаците е 136, а по училищата в селата на общината са 69. Тази година те са с четирима повече в сравнение с миналата учебна година, когато бяха 201.
Най-много деца – общо 46, са записани в ОУ „Никола Парапунов“, 36 в НУ „Яне Сандански“, 35 - в НУ „Кирил и Методий“ и 19 в СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“.
От съставните села в общината най-много са първолаците в с.Баня. Там прага на ОУ „Паисий Хилендарски“ в първия учебен ден ще прекрачат 37 деца, в ОУ„Св.св. Кирил и Методий“ в с.Бачево – 15, в ОУ„Неофит Рилски“ в с.Горно Драглище – 10, и в ОУ„Братя Миладинови“ в с.Елешница – 7.
Шест училища на територията на общината ще стартират тази година със самостоятелни и слети маломерни паралелки. Една самостоятелна ще има в ОУ „Паисий Хилендарски“ в с.Баня, а в НУ „Яне Сандански“ в Разлог ще има две. С шест самостоятелни паралелки започва ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в Бачево, а със седем – ОУ „Братя Миладинови“ в Елешница. Училището заедно с детска градина „Надежда“ в селото са обявени и за защитени.
От останалите учебни заведения с три самостоятелни и две слети от два класа паралелки стартира учебната година ОУ „Неофит Рилски“ в с.Горно Драглище, а в НУ „Св. Климент Охридски“ в с.Добърско се оформят една слята и една самостоятелна. За първа година ОУ „Св. Климент Охридски“ в разложкото с.Добърско стартира новата учебна година без първокласници. В селото има само едно детенце, което тази година е в първи клас, и то е записано в Разлог. Миналата година училището стартира само с двама първокласници, а тази година е нулева поради липса на деца.
Всички училища са готови да посрещнат учениците за първия учебен ден.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"