Избрани Новини

Започва дезинфекцията срещу чумата по животните

Уточниха превантивните мерки, които се предприемат в областта

Днес в Областна администрация - Пловдив беше проведена среща, на която бяха уточнени превантивните мерки, които се предприемат в областта за предотвратяване на разпространението на чума по животните. На срещата, която се състоя по инициатива на областния управител Здравко Димитров, присъстваше директорът на Областната дирекция по безопасност на храните – д-р Камен Янков, заместник областният управител Димитър Керин – председател на  епизоотичната комисия към Областна администрация – Пловдив и експерти, а действията се координираха с екипи на АПИ, ОДМВР и РДГ.
От днес започва обеззаразяването на пътната инфраструктура в областта с дезинфекционния препарат „Виркон S“. Ще бъде дезинфекциран района на АМ Тракия при разклона Цалапица – Белозем и пътищата между Карлово и Калофер, Първомай – Поповица и пътят за Асеновград. Ще бъдат дезинфекцирани и по-големите паркинги в Пловдив. Акцията по дезинфекцията на съответните места ще бъде проведена от екипи на АПИ, които разполагат със съответната техника.
В момента четири екипа от ОДБХ провеждат разяснителна кампания по места, която има за цел да обясни предприетите мерки за превенция, базирайки се на реалностите на сегашната епидемиологична ситуация, както и на опита от миналите на случаи на поява и борба с огнища на болести.
На входно-изходни артерии ще бъдат поставени и полицейски патрули, които ще следят за незаконно транспортиране на животни.
Ловните дружинки в областта също са инструктирани и обучени за вземане на проби от дивите животни при отстрел. Те са оборудвани с необходимите хладилни чанти, с които да пренасят пробите до лабораториите.
На 24 юли от 09.00 часа, в Областна администрация Пловдив  ще бъде проведено съвещание на епизоотичната комисия, на което ще бъде докладвано за актуалната епизоотична обстановка в областта и ефекта от превантивните мерки за предотвратяване разпространението на болестта.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)