Избрани Новини

Порожанов: Стопаните в Болярова не дават да се вземе втора проба за чума

Общество

20-07-2018, 13:13

Снимка:

Министерство на земеделието

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа

„Спрели сме действията заради напрежението. Въпреки че със стопаните се разбрахме, те не желаят да допуснат ветеринарните лекари за втора проба“, това обясни министърът на земеделието Румен Порожанов по повод второто огнище в Болярово. Фермата, в която е намерена чума е с над 200 овце, няма допир до пасищно и водно ниво. Поради тази причина се е взело решение да се направи втора проба, но собствениците на стадото не разрешават.  „Смятам, че това излиза извън рамките на правилата“, коментира Румен Порожанов.

„Протегнах ръка, казах, че ако пробите са отрицателни заповедта ще се отмени“, посочи министърът.

Порожанов лично се е заел и с казуса със стадото на баба Дора.

„Разговарях с една от козевъдните асоциации. По мое настояване тя пое ангажимент да заделим едно стадо от 100 кози. В момента, в който падне карантината от населеното място на баба Дора поемам личен ангажимент ние да й ги предоставим“, обясни той. Стадото на баба Дора се състои от 61 кози и 18 агнета, които са в регистъра.

Той обяви, че огнища има в 5 населени места - Воден, Кости, Шарково, Странджа и Крайново. Останали животни има само в Шарково.

Днес се изплащат обезщетенията в Крайново и Странджа. А в понеделник ще бъдат изплатени и тези в Шарково за евтаназираните стада.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)