Избрани Новини

Тонове череши се използват за ракия

Причината е слабият пазар и ниската изкупна цена на плодовете

Тонове кюстендилски череши се използват за производство за ракия поради слабия пазар и ниската изкупна цена на плодовете, казаха земеделски производители, информира БНР. Литър черешова ракия се продава по 10 лева.
В села като Раждавица, Стенско, Полска скакавица, където преди седмица падна унищожителна градушка, черешите се берат и се слагат в бидони за ракия, каза кметът на Стенско Огнян Янев. 
Плодовете трябва да отлежат около 25 дни, преди да се изварят. Черешовата ракия беше застъпена и на повечето от щандовете на завършилия в неделя по обяд в Кюстендил "Празник на черешата". Кметът на село Николичевци Спаска Методиева беше аранжирала бутилка, отлежала 15-годишна черешова ракия, а на щанда на село Драговищица черешовата амброзия беше 10-годишна. 
При изкупна цена на черешите от 60 до 70 стотинки за килограм много от производителите берат черешите и ги слагат за ракия. Черешовата ракия ще стане предпочитана напитка за района и ще конкурира успешно гроздовата, прогнозират местни познавачи. 


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов