Избрани Новини

Фермери недоволстват от ниската изкупна цена на черешите

Животът

06-06-2018, 12:33

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Колко струва килограм череши на борсата

По дърветата има много плодове, но черешите са доста дребни, заяви производител

Разбунтувани производители в сезона на черешите. Във вторник фермери, в знак на недоволство срещу ниските изкупни цени, се опитаха да блокират изхода към магистрала „Тракия” край Стара Загора и изсипаха кофи с череши на пътя. В същото време в Кюстендилско производителите са застрашени и от постоянните набези на крадци, затова и тази година Жандармерията охранява черешовите градини.

В кюстендилското село Лилеч има плод по дърветата, но плодът е малък, а изкупната цена не устройва производителите. Поради тези причини най-вероятно плодът ще остане по дърветата необран.

„По дърветата има много плодове, но черешите са доста дребни. Този малък размер не устройва и преработвателите, защото изискванията са за 18 мм диаметър, а те все още го нямат. В момента изкупната цена при нас е 0.70 лв. за килограм, но ние нямаме продукция, която да става за пазара. Цената просто е убйствена”, коментира за Нова Телевизия Любомир Димитров, производител от кюстендилското село Лилеч.

„Най-вероятно продукцията ще остане по дърветата и няма да може да се обере. Две години продукцията ни беше унищожена от слана, а тази – няма пазар. Няма какво да правим. Дано да получим някаква помощ от държавата”, прогнозира Любомир Димитров, производител от кюстендилското село Лилеч.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов